10 Makanan Sesuai Untuk Kuruskan Badan

10 Makanan Sesuai Untuk Kuruskan Badan


Nak kuruskan badan tak semestinya anda perlu skip makan atau berlapar. Anda boleh makan dengan kenyang dan dalam masa yang sama dapat maintain kuruskan badan. Ini adalah senarai 10 makanan yang mampu membuatkan anda berasa kenyang dan dapat kuruskan badan anda:

1. Telur

Satu kajian telah dilakukan pada 30 wanita yang berlebihan berat badan menunjukkan bahawa makan telur untuk sarapan pagi telah meningkatkan rasa kenyang dan membuatkan peserta makan lebih sedikit selama 36 jam berikutnya.

2. Daging lembu & dada ayam

Daging adalah makanan yang sesuai untuk menurunkan berat badan kerana kandungannya yang tinggi protein. Kajian menunjukkan bahawa, apabila kita meningkatkan pengambilan protein sebanyak 25% kalori harian kita, ia dapat mengurangkan nafsu makan sebanyak 60%. Selain itu, ia juga mengurangkan keinginan untuk makan malam dan menyebabkan penurunan berat badan hampir satu paun (0.45 kg) seminggu.

3. Sup

Beberapa kajian menunjukkan bahawa makan makanan yang berasaskan sup membantu orang merasa lebih kenyang dan makan lebih sedikit kalori. Tetapi, pastikan anda tidak menambah terlalu banyak lemak pada sup, seperti krim atau santan. Kerana ianya dapat meningkatkan kandungan kalori dengan ketara.

4. Keju Cottage

Makan keju cottage adalah kaedah terbaik untuk meningkatkan pengambilan protein anda. Ia  sangat memuaskan dan juga menjadikan anda berasa kenyang dengan jumlah kalori yang agak rendah.

5. Kacang

Makanan ringan ini sangat baik kerana mengandungi protein, serat dan lemak sihat yang seimbang. Kajian menunjukkan bahawa makan kacang dapat meningkatkan kesihatan metabolik bahkan dapat menurunkan berat badan.

6. Buah buahan

Walaupun mengandungi gula semula jadi, buah mempunyai ketumpatan tenaga yang rendah dan memerlukan sedikit masa untuk mengunyah. Selain itu, kandungan seratnya membantu mencegah gula dilepaskan terlalu cepat ke aliran darah anda.

7. Tuna

Tuna sangat popular di kalangan ahli bina badan dan fitness model kerana ini adalah kaedah yang baik untuk meningkatkan pengambilan protein sambil mengekalkan jumlah kalori dan lemak rendah. Tuna adalah sumber protein berkualiti tinggi tanpa lemak. Ia menggantikan makronutrien lain, seperti karbohidrat atau lemak, dengan protein adalah strategi penurunan berat badan yang berkesan pada diet yang membatasi kalori.

8. Sayur hijau

Sayur hijau mempunyai beberapa sifat yang menjadikannya sempurna untuk diet jika anda ingin kuruskan badan. Contoh sifat tersebut adalah seperti rendah kalori, karbohidrat, dan penuh dengan serat. Sayuran berdaun hijau juga sangat berkhasiat dan sangat tinggi dalam banyak vitamin, antioksidan dan mineral, termasuk kalsium, yang terbukti dapat membantu pembakaran lemak dalam beberapa kajian.

9. Ikan salmon

Ikan berlemak seperti salmon sangat sihat dan sangat memuaskan. Ia dapat menjadikan anda kenyang selama berjam-jam dengan sedikit kalori. Salmon juga sarat dengan lemak omega-3, yang terbukti dapat membantu mengurangkan keradangan, yang diketahui memainkan peranan utama dalam obesiti dan penyakit metabolik.

10. Avocados

Walaupun kebanyakan buah mempunyai karbohidrat tinggi, avocado pula mengandungi lemak sihat. Avocado adalah contoh baik sumber lemak sihat yang boleh anda masukkan dalam diet anda sambil berusaha kuruskan badan. Tetapi, pastikan pengambilan makanan anda tetap sederhana.

P/S: Anda peminat ikan salmon? Jom tengok resepi untuk masak Ikan Salmon Grill. Senang sahaja step nak buat. Klik disini..

Photo by Nathan Cowley from Pexels

One Reply to “10 Makanan Sesuai Untuk Kuruskan Badan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *