Cara Bina Badan Di Rumah Menggunakan 5 Peralatan Ini

Cara Bina Badan Di Rumah Menggunakan 5 Peralatan Ini

Bagi mereka yang sibuk hingga tiada masa untuk ke gim, anda boleh bina badan hanya di rumah sahaja. Saya telah terangkan cara bina badan di rumah. Anda boleh rujuk di sini.

Sekarang ini saya nak terangkan peralatan yang anda boleh gunakan untuk bina badan di rumah. Peralatan ini anda boleh dapatkan di kedai-kedai fitness atau secara online. Anda boleh buat pelbagai jenis push up je untuk bina badan di rumah tetapi untuk lebih menarik, anda boleh gunakan peralatan ini.

1. Power Press Push Up

cara bina badan di rumah

Power press push up ini adalah peralatan workout untuk memudahkan anda buat latihan push up. Kod warna digunakan sebagai guide untuk anda mengetahui bahagian mana yang anda nak fokus.

  • Kod Merah: Shoulders
  • Kod Biru: Chest
  • Kod Hijau: Triceps
  • Kod Kuning: Back

Bagi memudahkan anda membuat carian sekiranya berminat, boleh klik link disini.

2. Pull Up Door Gym Chin Up Bar Doorway

cara bina badan di rumah  cara bina badan di rumah   cara bina badan di rumah

 

Pull up door gym chin up bar doorway ini adalah peralatan workout untuk anda melakukan pull up dan chip up. Anda hanya ketatkan bar ini di bahagian tepi pintu sahaja. Selepas itu, anda dah boleh lakukan pull up dan chin up. Selepas melakukan latihan anda boleh tanggalkannya semula.

Pastikan ianya betul-betul ketat sebelum digunakan. Ada beberapa bentuk peralatan ini (rujuk gambar). Anda boleh beli ikut kesesuaian anda. Bagi memudahkan anda membuat carian sekiranya berminat, bolek klik link disini.

 

3. Muscle Rope Resistance Band

cara bina badan di rumah

Muscle Rope Resistance Band adalah getah latex berkualiti tinggi dan tahan lasak yang Sangat sesuai digunakan untuk melatih otot-otot badan. Ianya sebagai ganti kepada dumbell dan barbell. Ianya sesuai untuk anda lakukan di rumah dan di luar rumah ketika anda bercuti, outstation atau balik kampung.

Ianya ringan dan juga mudah disimpan. Terdapat kod warna yang berbeza menunjukkan ketebalan getah latex itu.

  • Kod kuning: Extra light (8lbs = 3.5kg)
  • Kod Hijau: Light (12lbs = 5.5kg)
  • Kod Merah: Medium (16lbs = 7 kg)
  • Kod Biru: Heavy (20lbs = 9kg)
  • Kod Hitam: Extra Heavy (24lbs = 11kg)

Bagi memudahkan anda membuat carian sekiranya berminat, boleh klik link disini.

 

4. Abs Roller

cara bina badan di rumah

Abs roller ini digunakan untuk anda yang mahukan six pack. Anda hanya roll ke depan dan ke belakang sahaja. Ianya sangat mudah dilakukan. Bagi memudahkan carian anda sekiranya berminat, boleh klik link disini.

 

5. Chin Up & Pull Up Tower

cara bina badan di rumah

Bagi peminat bar yang sibuk, peralatan ini adalah jawapannya. Kadang kala di kawasan perumahan kita tidak ada tempat untuk bermain bar. Itu yang frust bagi pemain bar. Sekarang anda boleh bermain bar hanya di rumah sahaja.

Hanya perlukan sedikit ruang untuk tempatkan tower ini. Tower ini lengkap untuk anda bermain bar. Anda boleh buat pull up, chin up, dip dan leg raises. Bagi memudahkan anda membuat carian sekiranya berminat, anda boleh klik link disini.

Mahu bina badan dan dapatkan badan sado dengan cepat? Klik di sini untuk info lanjut.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *