Menu Diet Sihat – Dada Ayam Black Pepper

Menu Diet Sihat - Dada Ayam Black Pepper

Antara menu diet sihat yang anda perlu cuba kali ini adalah dada ayam black pepper. Dalam bina badan, dada ayam sememangnya menjadi keutamaan kerana kandungan proteinnya yang tinggi berbanding dengan bahagian lain seperti kepak atau peha ayam.

Luangkan masa untuk menguasai resipi ini, jadi dada ayam anda akan masak dengan sempurna setiap kali. Dan, anda boleh jadikan resepi ini sebagai makanan rutin dalam menu diet sihat anda.

Ianya amat mudah untuk disediakan dan tidak memerlukan masa yang lama, hanya sekitar 15 minit sahaja. Menu diet sihat ini amat sesuai bagi yang dalam proses bina badan dan mereka yang sibuk bekerja. Berikut adalah bahan-bahan penyediaan dan cara memasak dada ayam black pepper:

Bahan-bahan:

 • 2 potong dada ayam, sebaiknya organik
 • ½ sudu teh garam
 • ¼ sudu teh tanah lada hitam segar
 • 2 sudu minyak kelapa

Cara memasak:

 1. Panaskan ketuhar sehingga 350 ° F.
 2. Bilas dan keringkan dada ayam dengan teliti.
 3. Letakkan garam dan lada hitam dalam hidangan kecil.
 4. Tabur dan ratakan garam dan campuran lada hitam ke atas dada ayam tersebut untuk mendapatkan rasa yang seimbang. Anda mungkin tidak memerlukan jumlah garam dan lada yang banyak, terutama jika dada ayam anda lebih kecil daripada 8oz.
 5. Panaskan minyak kelapa dalam kuali besi di atas api yang tinggi. Apabila anda mula nampak naik dari kuali, alihkan kuali daripada api. Masukkan ayam ke kuali panas dan jangan gerakkannya.
 6. Letakkan kembali kuali ke api dan kurangkan api kepada tahap sederhana. Masak selama 2-3 minit. Periksa pemeriksaan yang mencukupi sebelum membalikkannya.
 7. Letakkan keseluruhan kuali ke dalam ketuhar untuk teruskan proses memasak.
 8. Tetapkan timer selama 8 minit, kemudian periksa suhu dalaman untuk mendapatkan ukuran di mana anda berada. Sebaik sahaja suhu mencapai 160 ° F, keluarkan kuali tersebut dari ketuhar dan biarkan dada ayam tersebut dalam periuk selama beberapa minit lagi. Tujuannya adalah untuk mencapai 165 ° F tetapi tidak melebihi 175 ° F.

Okay, sudah siap. Mudah kan? Anda boleh memasaknya sendiri tanpa bantuan isteri atau siapa-siapa sahaja. Untuk resepi lain, anda boleh cuba memasak ikan salmon grill.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *