‘Solid Food’ Bagus untuk Bina Badan

'Solid Food' Bagus untuk Bina Badan

Apa itu solid food? Dan bagaimana ianya bagus untuk bina badan?

Solid food adalah apa-apa makanan yang boleh dimakan dan ianya bukanlah dalam bentuk cecair. Dengan kata lain, apa-apa sahaja yang anda makan (bukan minum) selain daripada supplement, itulah solid food. Contohnya, nasi lemak, nasi kerabu, nasi goreng, roti canai, murtabak, ayam goreng, ayam tandoori, kambing golek, daging salai dan macam-macam lagi.

Ianya bagus untuk bina badan sebab solid food mempunyai nilai kalori yang tertentu. Dan anda boleh kira nilai kalori tersebut dan cukupkan nilai kalori tersebut mengikut badan anda. Untuk bina badan ianya penting untuk kita tahu tentang pengambilan kalori kita.

Masalah utama kegagalan untuk bina badan adalah disebabkan pengambilan kalori yang kurang. Jadi untuk berjaya bina badan anda, pastikan badan anda dapat nilai kalori yang secukupnya. Cara yang senang untuk tahu berapa nilai kalori yang diperlukan untuk bina badan anda, anda boleh cuba calorie calculator.

Jadi, pastikan jumlah kalori yang anda ambil menepati badan anda untuk berjaya bina badan anda. Semoga berjaya bina badan anda!

Mahu bina badan dan dapatkan badan sado dengan cepat? Klik di sini untuk info lanjut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *